zářijový pozdrav

12. září 2014 v 17:00 | foousekk
PĚKNÝ DEN PŘEJI

 

veverky v parku 8.9.2014

10. září 2014 v 17:26 | foousekk

rohlídka přeji parků plný života v zarijovem dni.
Pár foto pro radost veverky, sykorky, holub,brhlik plno života






Pěkný den

Mstíšov obora 9.8.2014

1. září 2014 v 14:38 | foousekk
MSTÍŠOVSKÁ OBORA

Vždy překvapi a potěši něco na kouknutí
 


kytky-Fuksie 2014

31. srpna 2014 v 20:47 | foousekk
Kytičky -fuksie 2014
fuksie po ránu na balkoně pěkný výhled

veverky v květnu park TP -2014

30. srpna 2014 v 13:07 | foousekk
V zameckém parku v TP je vždy živo -2014

botanická zahrada TP -20.8.2014

30. srpna 2014 v 12:39 | foousek
Pěkný den s Botanicky zahrady super 2014


Veverky v parku 22.12.2013

25. prosince 2013 v 13:12 | foousekk
Procházka parkem

Na vánoční svátky i veverky a ptačkové v parku se musejí pohostit.
Přeji všem pěkné Vanoční svátky .




Krásné a pohodové prožití vánočních svátků,
co největší radost z dárků,
v novém roce nejvíc zdraví,
dělat​ jen co tě baví,
lásky ať máš co nejvíce,
to přeji po všechny měsíce
v roce 2014 .............​...Petr

sýkorky 2013

10. listopadu 2013 v 15:06 | foousekk

Sýkorky

Akrát do roka totiž vysedí kolem deseti mláďat. Krmí je průměrně 380 krát denně, a každé vždy dostane nejméně jednu housenku. Při druhém hnízdění často pomáhají i odrostlá mláďata. A celá početná rodinka se pak ještě snaží vykrmit na zimu.

Všechny naše sýkory se živí pavouky, hmyzem a všemi jeho přezimujícími stadii (vajíčky, kuklami), mláďata krmí především měkkými housenkami. Hmyz důkladně sbírají z větví stromů i keřů, v letu loví výjimečně. Nepohrdnou ani zbytky z úlovků větších predátorů.
V zimě, kdy se ztuhlý hmyz schová do hlubokých škvír či pod zem, musí sýkorky energii čerpat i z olejnatých, výživných semen..
V zasněžené zimě však o potravu bývá nouze. Přikrmování proto sýkorky mnohdy zachrání pře smrtí hladem. Do krmítek je pro ně nejvhodnější lůj a slunečnice.



veverky podzim 2013

10. listopadu 2013 v 14:58 | foousekk
VEVERKY V PARKU


Veverka obecná se vyskytuje v mnoha barevných variantách, nejznámější je rezavá, černá či hnědá, břicho je vždy bílé. Jsou známi i jedinci stříbrní, bílí či různě skvrnití. Délka těla je 18-28 cm, délka ocasu až 20 cm, hmotnost 200-400 g i více. Veverka žije ve smrkových, listnatých i smíšených lesích, mnohdy v blízkosti lidských obydlí. Aktivní je ve dne. V přírodě žije převážně samotářsky, ale v zajetí je velmi snášenlivá. Pokud je k dispozici dostatečně velká voliéra, lze chovat společně i více jedinců stejného pohlaví. Živí se rozmanitou rostlinnou potravou. Hlavní složku potravy tvoří semena, ořechy, plody stromů, ovoce, pupeny, houby. Občas si potravu zpestřuje i živočišnými bílkovinami - hmyzem, ptačími vejci a mláďaty, apod. I v zajetí musíme veverkám podávat co nejpestřejší stravu, podobnou té, jakou si v přírodě sama shání.
Veverka se zpravidla dožívá 7-10 let, ale jsou známi i jedinci starší. K rozmnožování dochází v přírodě 1-3 x za rok, populační výkyvy se dostavují přibližně v šestiletých intervalech v závislosti na množství potravy (na úrodě šišek apod.). Březost trvá 36-40 dní. Samice rodí obvykle 2-4 mláďata, někdy i více, v přírodě se však málokdy všechna dožijí dospělosti.Některé zdroje uvádí,že až 80% mláďat nepřežije 1.rok života. Samice mladé kojí asi 6 týdnů, ovšem zcela samostatná jsou až ve třech měsících života. Je-li "dobrý rok" první mláďata se rodí již koncem února, či začátkem března. Při dobrých podmínkách jsou tato mláďata schopna ještě tentýž rok se rozmnožovat. Ovšem v zajetí se veverka, pokud nemá vhodné prostředí (prostornou voliéru) a rozmanitou přirozenou stravu, množí sporadicky.



Chomutovská Zoo-2013

2. září 2013 v 13:57 | foousekk
V Chomutově je pěkná Zoo Byl pěkný den tak jsem vyrazil do Zoo pár fotek pro kouknutí.

orchidej a kytky na balkoně

28. srpna 2013 v 17:27 | foousekk
Mam tu par kytiček pro kouknutí.

Růže v srpnu-2013

8. srpna 2013 v 12:39 | foousekk
Pár růžových květu pro radost.



Pokračováni labutí rodinky po 14 dnech

30. května 2013 v 20:40 | foousekk
Labutí rodinka po 14 dnech se maji k světu.


labutí rodinka -5 dni- 2013

24. května 2013 v 20:54 | foousekk
Dne 20.5 2013 je jim 5 dni je jich 6 malich labutí a maji se k světu.

Labuť velká (Cygnus olor)



Poznávací znaky

Tento velký vodní pták měří okolo 150 centimetrů a váze až 15 kilogramů, patří mezi největší létající ptáky na světě. Létá s napřaženým krkem, kdy ještě více vynikne její velké rozpětí křídel. Tělo je pokryto sněhobílým peřím, zobák je nápadně oranžově červený s černým hrbolkem u kořene. Samice má u zobáku menší hrbol než samec, samcům se hrbol výrazně zvětšuje v době hnízdění. Mladí ptáci jsou zbarveni nenápadnou šedivou barvou, a hlava jim zbělí až v druhém roce.

Rozšíření

Dříve obývala severnější části Evropy a Asie. Byla však odpradávna člověkem vysazovaná v člověkem budovaných rybnících. Díky tomu se rozšířila i v Severní Americe, jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandu. V posledních desetiletích se díky přísné ochraně a zimnímu přikrmování rozšířila i do střední Evropy.

Hnízdění

Hnízdí na břich vodních ploch, nebo v rákosinách. Do hnízda samice snáší 5 až 7 vajec. Samec hnízdní teritorium velice urputně braní před všemi vetřelci, včetně člověka. Mladí ptáci jsou schopni letu ve 4 až 5 měsících.


Potrava

Hlavní složku její potravy tvoří především vodní rostliny. Samozřejmě nepohrdne ani drobnými živočichy a hmyzem.
Labuť velká budí zaslouženou pozornost všude, kde se objeví. Patří ke skutečným obrům ptačí říše. Je tak veliká a těžká, že dokáže přistát pouze na vodní hladině, kdy používá své natažené nohy s plovacími blánami jako jakési "brzdící štíty". Její krása lidi vždy přitahovala, a proto byla labuť vždy symbolem elegance a věrnosti. Labutí páry jsou si totiž velice věrné a překrásný pohled je na ně především pří zásnubách, kdy oba partneři provádí své dokonale synchronizované tance při kterých si kladou hlavy a své dlouhé krky přes sebe. Labuť je navíc velice krotká. Téměř vždy se zdržuje u břehu v blízkosti lidí od kterých se velice ráda nechá přikrmovat. Bohužel v tuhých zimách velice často přimrzávají k zamrzlé vodní hladině a jsou tak zcela odkázány na pomoc ochránců přírody, kteří labutě z ledu musí doslova "vysekávat".
pár fotek zachycených v zameckém parku

ptáci v parku pokračovaní

2. května 2013 v 16:18 | foousekk
Hnizdění v zámeckém parku a okolí pár fotek pro kouknutí


Kam dál