Krmeni veverek v parku

20. ledna 2013 v 11:18 | foousekk
Něco o veverkach.
----------------------------

Veverka obecná
(Sciurus vulgaris) je středně velký hlodavec z čeledi veverkovitých (Sciuridae) obývající široké území v rozmezí od západní Evropy až po východní Asii. V České republice ji nalezneme v lesích všech typů, parcích, alejích, větších zahradách nebo hřbitovech se stromovým porostem
Popis
Veverka obecná obvykle dorůstá 19 až 23 cm a dosahuje hmotnosti mezi 250 až 340 g. Huňatý ocas, který napomáhá udržovat rovnováhu při lezení a skocích na stromech a který veverka využívá jako "pokrývku" těla při spánku, je 14,5 až 20 cm dlouhý.
Charakteristickým znakem pro veverku obecnou jsou střapce chlupů na ušních boltcích směřující do špičky a viditelné především v zimním období. Stejně jako většina stromových veverek má i naše veverka ostré a zakřivené drápy, které jí pomáhají při lezení po větvích stromů. Ve světě bývá často zaměňována s blízce podobným čikarím červeným (Tamiasciurus hudsonicus), obývajícím Severní Ameriku a veverkou popelavou (Sciurus carolinensis), která obývá zvláště Severní Ameriku a západní Evropu. Zbarvení srsti veverky obecné se liší podle lokality rozšíření a období, ale vždy je srst na břiše a hrdle zbarvená krémově až bíle. U pohlaví není vyvinut sexuální dimorfismus. V Česku se nejčastěji objevuje červená a černá forma, ve světě není výjimkou ani šedá nebo čistě bílá forma. Veverce obecné se mění srst dvakrát ročně, a to z letní na zimní a ze zimní znovu na letní. Zimní srst je hustší a o něco tmavší než letní a veverkám narůstá v období mezi srpnem a listopadem.

Chování
............
Veverka obecná žije až na období rozmnožování samotářským způsobem života a jiným veverkám se většinou vyhýbá. V dutinách stromů, někdy i na tlustších větvích, obývá v průměru 25-30 cm velké hnízdo tvořené mechem, listy, trávou a kůrou. Není teritoriální a domácí území jednotlivých jedinců se značně překrývají.
Veverka je aktivní přes den, ale ve vrcholné části dne je většinou ukryta ve svém hnízdě, přičemž se vyhýbá teplu a větší viditelnosti vůči predátorům, mezi které patří především kuna lesní, kočka divoká, liška obecná, lasice kolčava, která loví především mláďata, ale také větší dravci, např. káňata lesní nebo sovy. V zimě nehibernuje, ale tráví ve svém hnízdě větší dobu než v létě.
Potrava
..........
60 až 80 % dne tráví hledáním potravy,[4] kterou tvoří především semena šišek, houby, které si suší ve svých hnízdech, ptačí vejce, různé plody, např. oříšky, ale občas si pochutná i na čerstvé míze. Část nalezené potravy si uschovává do svých "spižíren" v dutinách stromů.




 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | Web | 23. ledna 2013 v 11:48 | Reagovat

Jsou to šibalky,taky máme v zahradě.

2 Katka Katka | Web | 23. ledna 2013 v 21:24 | Reagovat

Ahoj, díky za komentář u mě. Ty veverky jsou tvoje fotoúlovky? Jsou parádní. A taky se mi líbí to kopretinové roztříštěné pozadí.

3 Jarmila* Jarmila* | Web | 24. ledna 2013 v 18:26 | Reagovat

Fotky veverek jsou úžasné. Miluji veverky. Jsou to milé uličnice.

4 iva221 iva221 | Web | 26. ledna 2013 v 20:10 | Reagovat

Ty jsou roztomilé.

5 Amelie Amelie | Web | 27. ledna 2013 v 22:58 | Reagovat

Hezké obrázky, už dlouho jsem žádnou neviděla.

6 parallels parallels | Web | 21. června 2015 v 1:05 | Reagovat

půjčka kyjov :-x

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama