labutí rodinka -5 dni- 2013

24. května 2013 v 20:54 | foousekk
Dne 20.5 2013 je jim 5 dni je jich 6 malich labutí a maji se k světu.

Labuť velká (Cygnus olor)



Poznávací znaky

Tento velký vodní pták měří okolo 150 centimetrů a váze až 15 kilogramů, patří mezi největší létající ptáky na světě. Létá s napřaženým krkem, kdy ještě více vynikne její velké rozpětí křídel. Tělo je pokryto sněhobílým peřím, zobák je nápadně oranžově červený s černým hrbolkem u kořene. Samice má u zobáku menší hrbol než samec, samcům se hrbol výrazně zvětšuje v době hnízdění. Mladí ptáci jsou zbarveni nenápadnou šedivou barvou, a hlava jim zbělí až v druhém roce.

Rozšíření

Dříve obývala severnější části Evropy a Asie. Byla však odpradávna člověkem vysazovaná v člověkem budovaných rybnících. Díky tomu se rozšířila i v Severní Americe, jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandu. V posledních desetiletích se díky přísné ochraně a zimnímu přikrmování rozšířila i do střední Evropy.

Hnízdění

Hnízdí na břich vodních ploch, nebo v rákosinách. Do hnízda samice snáší 5 až 7 vajec. Samec hnízdní teritorium velice urputně braní před všemi vetřelci, včetně člověka. Mladí ptáci jsou schopni letu ve 4 až 5 měsících.


Potrava

Hlavní složku její potravy tvoří především vodní rostliny. Samozřejmě nepohrdne ani drobnými živočichy a hmyzem.
Labuť velká budí zaslouženou pozornost všude, kde se objeví. Patří ke skutečným obrům ptačí říše. Je tak veliká a těžká, že dokáže přistát pouze na vodní hladině, kdy používá své natažené nohy s plovacími blánami jako jakési "brzdící štíty". Její krása lidi vždy přitahovala, a proto byla labuť vždy symbolem elegance a věrnosti. Labutí páry jsou si totiž velice věrné a překrásný pohled je na ně především pří zásnubách, kdy oba partneři provádí své dokonale synchronizované tance při kterých si kladou hlavy a své dlouhé krky přes sebe. Labuť je navíc velice krotká. Téměř vždy se zdržuje u břehu v blízkosti lidí od kterých se velice ráda nechá přikrmovat. Bohužel v tuhých zimách velice často přimrzávají k zamrzlé vodní hladině a jsou tak zcela odkázány na pomoc ochránců přírody, kteří labutě z ledu musí doslova "vysekávat".
pár fotek zachycených v zameckém parku
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | E-mail | Web | 25. května 2013 v 10:42 | Reagovat

Krásná rodinka.

2 Jitka Jitka | Web | 25. května 2013 v 16:52 | Reagovat

Labutě jsou krásní ptáci. A ty malé ochmířené kuličky jsou roztomilé.

3 Milan Milan | E-mail | Web | 29. května 2013 v 15:23 | Reagovat

Nádherná labutí rodinka a zajímavé čtení!

4 dogskin dogskin | Web | 22. června 2015 v 18:23 | Reagovat

rychlá online pujcka kyjov :-)

5 cookish cookish | Web | 9. září 2016 v 1:07 | Reagovat

kratkodoba pujcka ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama