Listopad 2013

sýkorky 2013

10. listopadu 2013 v 15:06 | foousekk

Sýkorky

Akrát do roka totiž vysedí kolem deseti mláďat. Krmí je průměrně 380 krát denně, a každé vždy dostane nejméně jednu housenku. Při druhém hnízdění často pomáhají i odrostlá mláďata. A celá početná rodinka se pak ještě snaží vykrmit na zimu.

Všechny naše sýkory se živí pavouky, hmyzem a všemi jeho přezimujícími stadii (vajíčky, kuklami), mláďata krmí především měkkými housenkami. Hmyz důkladně sbírají z větví stromů i keřů, v letu loví výjimečně. Nepohrdnou ani zbytky z úlovků větších predátorů.
V zimě, kdy se ztuhlý hmyz schová do hlubokých škvír či pod zem, musí sýkorky energii čerpat i z olejnatých, výživných semen..
V zasněžené zimě však o potravu bývá nouze. Přikrmování proto sýkorky mnohdy zachrání pře smrtí hladem. Do krmítek je pro ně nejvhodnější lůj a slunečnice.



veverky podzim 2013

10. listopadu 2013 v 14:58 | foousekk
VEVERKY V PARKU


Veverka obecná se vyskytuje v mnoha barevných variantách, nejznámější je rezavá, černá či hnědá, břicho je vždy bílé. Jsou známi i jedinci stříbrní, bílí či různě skvrnití. Délka těla je 18-28 cm, délka ocasu až 20 cm, hmotnost 200-400 g i více. Veverka žije ve smrkových, listnatých i smíšených lesích, mnohdy v blízkosti lidských obydlí. Aktivní je ve dne. V přírodě žije převážně samotářsky, ale v zajetí je velmi snášenlivá. Pokud je k dispozici dostatečně velká voliéra, lze chovat společně i více jedinců stejného pohlaví. Živí se rozmanitou rostlinnou potravou. Hlavní složku potravy tvoří semena, ořechy, plody stromů, ovoce, pupeny, houby. Občas si potravu zpestřuje i živočišnými bílkovinami - hmyzem, ptačími vejci a mláďaty, apod. I v zajetí musíme veverkám podávat co nejpestřejší stravu, podobnou té, jakou si v přírodě sama shání.
Veverka se zpravidla dožívá 7-10 let, ale jsou známi i jedinci starší. K rozmnožování dochází v přírodě 1-3 x za rok, populační výkyvy se dostavují přibližně v šestiletých intervalech v závislosti na množství potravy (na úrodě šišek apod.). Březost trvá 36-40 dní. Samice rodí obvykle 2-4 mláďata, někdy i více, v přírodě se však málokdy všechna dožijí dospělosti.Některé zdroje uvádí,že až 80% mláďat nepřežije 1.rok života. Samice mladé kojí asi 6 týdnů, ovšem zcela samostatná jsou až ve třech měsících života. Je-li "dobrý rok" první mláďata se rodí již koncem února, či začátkem března. Při dobrých podmínkách jsou tato mláďata schopna ještě tentýž rok se rozmnožovat. Ovšem v zajetí se veverka, pokud nemá vhodné prostředí (prostornou voliéru) a rozmanitou přirozenou stravu, množí sporadicky.